Liefde voor zoet onderzocht

Mensen die gek zijn op chocolade verschillen van stofwisselingspatroon met mensen die onverschillig zijn tegenover de zoetigheid.Liefde voor chocolade Onderzoekers van het Nestlé Research Center in Zwitserland hebben samen met het Imperial College London een kleine studie verricht waaruit significante verschillen blijken.

Elf mannen die chocoladeliefhebber zijn waren gauw gevonden. En elf mannelijke proefpersonen die neutraal staan tegenover chocolade werden ze alle 22 vijf dagen achter elkaar op chocolade- of placebodieet gezet. Waarbij urine en bloed werden doorgemeten. Bij de chocolade-addicten was het niveau LDL-cholesterol (de slechte cholesterol vorm) lager dan bij de controlegroep. Dit werd ook geconstateerd voor taurine (bekend van energie drankjes) terwijl het eiwit albumine en het aminozuur glycine juist meer voorkomen bij de mannen die van chocola houden. Het patroon was niet afhankelijk van het dieet, ook als er geen chocolade gegeten werd door de liefhebbers werd het waargenomen.

De mate waarin deze stoffen voorkomen is direct gerelateerd aan de samenstelling van de bacteriekoloniën in de darmen, verantwoordelijk voor de spijsvertering. Onduidelijk nog is of de bacteriën verschillen door een ander dieet tijdens de jeugd of dat door andere bacteriën de proefpersonen verschillen in hun voorkeur voor chocolade.

Met de eerste aanwijzing denken de onderzoekers dat diëten afgestemd op de persoonlijke spijsvertering van bijvoorbeeld een obesitaspatiënt een stap dichterbij komen. De hoop is er in ieder geval om met voedsel het metabolisme te kunnen sturen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten