Het geheim van groene thee

Dieet Nieuws: Wat is groene thee?
Groene thee is afkomstig van de theeplant en heeft geen fermentatie proces ondergaan. Bij de oogst worden alleen de jonge Groene thee en afslankenblaadjes geplukt. Handmatig plukken geeft het beste resultaat. De oogst kan gedurende het gehele jaar plaatsvinden.
De beste kwaliteit thee wordt echter geplukt in de droge moessontijd.
Het verschil tussen groene en zwarte thee ligt uitsluitend in het verwerkingsproces.
Bij groene thee worden de bladeren meteen na de pluk even gestoomd. Ze worden daarna bij een lage temperatuur verder gedroogd.
Het geheim van groene thee
Het geheim van groene thee is dat het krachtige anti-oxidanten bevat die niet alleen de groei van kankercellen tegengaat maar deze ook vernietigt. Verder voorkomen deze stoffen ook het dichtslippen van de bloedvaten, de hoofdoorzaak van hart en vaatziektes en herseninfarcten.
Meer gezondheid voordelen zijn verder te verwachten bij reuma, hoog cholesterol niveau, infecties en een verbetering van het immuunsysteem.
De kracht van groene thee
Volgens de bewoordingen in de voorvaderlijke geschriften van de Chinese geneeskunde is thee verfrissend met een bitterzoete smaak. Thee werkt in op de meridianen van het hart, de longen en de maag.

Thee is aangewezen om dorst te lessen en te verfrissen, de Shen (geest) op te wekken, slijm op te lossen, de spijsvertering en de afvoer van urine te vergemakkelijken. Thee zal aldus aangewend worden bij hoofdpijn, wazig zicht, loomheid, slechte spijsvertering, dysenterie en stagnatie van het slijm.

De groene thee, die door de Aziaten sinds 2500 voor Christus wordt gebruikt, is een plant van de familie van de camelia. De thee wordt groen genoemd omdat hij is samengesteld uit bladeren van identieke planten (het is geen mengeling) die niet verwerkt zijn ( groene of natuurlijke thee).

Het blad wordt geplukt terwijl het nog jong is en meteen gestoomd en gedroogd. Indien men het blad laat fermenteren, krijgt men zwarte thee. Groene thee is zeer rijk aan tannines ; zijn voornaamste bestanddelen zijn theophylline en theobromine, en hij bevat eveneens hoge concentraties cafeïne, theïne en vitamine C.

Deze drank, die in alle Japanse gezinnen onze koolzuurhoudende dranken vervangt, heeft talrijke positieve eigenschappen ! Groene thee is eerst en vooral een natuurlijk stimulerend middel : hij heeft een tonische en opwekkende werking (in de aard van wat koffie doet).

Uitkijken dus, want die stimulerende werking kan ook slaapstoornissen veroorzaken ! Studies hebben ook aangetoond dat thee anti-oxiderend werkt, en dus nuttig is in de strijd tegen arteriosclerose en de preventie van cardiovasculaire ziekten. Groene thee vangt de vrije radicalen op en deze eigenschap wordt trouwens courant aangewend in de cosmetica om huidveroudering tegen te gaan.

Groene thee stimuleert het functioneren van de nieren (diuretische eigenschappen), en wordt ook aangewend in vermageringsdiëten omdat hij het metabolisme van de opgeslagen vetten vergemakkelijkt, wat nuttig is voor vetverlies in het hele lichaam (zwaarlijvigheid) of lokaal vetverlies (cellulitis).

Groene thee beïnvloedt het glucose- en cholesterolgehalte in het bloed, wat zijn nut heeft bij de preventie van hart- en vaatziekten.

Daarenboven is aangetoond dat de vorming en de groei van bepaalde tumoren in dieren wordt geremd door de antioxiderende polyfenolen die in thee zitten. Recente epidemiologische studies lijken dit effect te bevestigen voor de Aziatische bevolkingsgroepen : bepaalde kankertypes komen minder vaak voor in de landen, waar veel groene thee gedronken wordt, dan in het Westen.

Op dit ogenblik lopen een aantal bijkomende studies die deze observatie al dan niet zullen bevestigen.

Hoe groene thee tot zich nemen?
Drinken is de meest natuurlijke manier, bij elke maaltijd kan je dus meerdere koppen thee drinken. Voor de bereiding neemt men een koffielepel thee per persoon: kokend water over de thee gieten en 3 tot 5 minuten laten trekken.

Om het stimulerend effect te verminderen (bijvoorbeeld in de avonduren), de thee langer laten trekken. Een andere mogelijkheid zijn capsules met extracten van groene thee die bij elke maaltijd ingenomen kunnen worden. Kies voor kwaliteitsthee, d.w.z. hele of gebroken theebladeren (geen builtjes/zakjes).

Contra-indicaties
Denk eraan dat u vanaf twee uur voor het slapengaan geen groene thee meer drinkt. Geen groene thee gebruiken tijdens de zwangerschap of wanneer u borstvoeding geeft; groene thee is niet geschikt voor babys of jonge kinderen.
 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Andere bezoekers zochten op:

  • groene thee en borstvoeding
  • groene thee borstvoeding
  • borstvoeding en groene thee
  • groene thee tijdens borstvoeding
  • borstvoeding groene thee
  • theeplant
  • groene thee tijdens zwangerschap
  • groene thee voor kinderen
  • groene thee bij borstvoeding

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten