Voedselallergie is vaak modegril

Veel consumenten volgen het voorbeeld van beroemdheden en mijden bepaald voedsel. Een voedselallergie is in veel gevallen niet meer dan een modegril. Dat blijkt uit een Britse studie onder 250 huisartsen, zo meldt de BBC donderdag. Volgens de ondervraagde huisartsen praten veel mensen zichzelf voedselallergie aan. Zij zouden daartoe worden aangezet door beroemdheden die ze op televisie zien en waarover ze in de bladen lezen. Het gevolg is dat de patiënt bepaalde voedingselementen gaat mijden of speciale dieeten (zoals glutenvrije maaltijden) gaat volgen.

Zelfdiagnose
Veel wereldwijde beroemdheden mijden specifieke soorten voedsel, omdat ze er allergisch voor zouden zijn. Zo eten voormalig Spice Girl Geri Halliwell (foto) en actrice Rachel Weisz geen graanproducten en mijden acteur Orlando Bloom en zangeres/voetbalvrouw Victoria Beckham zuivelproducten.

De Britse huisartsen constateren dat het aantal meldingen van voedselallergiën het afgelopen jaar gestegen is. Maar volgens bijna driekwart van de artsen zaten de problemen van hun patienten in hun hoofd. De patiënten zouden zelf (ten onrechte) de diagnose voedselallergie hebben gesteld, omdat ze het veel op televisie zagen of er van vrienden of kennissen over gehoord hadden. Een modegril dus.

Voedselallergie of voedselintolerantie

Voedselintolerantie komt het vaakst voor en de klachten manifesteren zich meestal veel trager dan bij een voedselallergie. Bij voedselintolerantie zijn de klachten niet constant en verschilt het per keer hoe ernstig ze zijn. Bovendien spelen externe (psychische) factoren zoals stress vaak een rol, terwijl dat bij allergie niet het geval is.

Een deel van het probleem ligt volgens de huisartsen in het feit dat de meeste mensen het verschil niet kennen tussen voedselallergie en voedselintolerantie. Bij voedselintolerantie leidt het eten van bepaald voedsel tot een negatieve reactie zoals hoofdpijn of zwellingen, terwijl voedselallergie wordt veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten