Spinazie-extract onderdrukt eetlust en vertraagt vetvertering

Zweedse onderzoekers aan de universiteit van Lunds hebben kleine membranen (thylakoiden) in de chloroplasten van groene spinaziebladen ontdekt die de Spinazie ondersteunt afslankenvetvertering vertragen. Omdat de vertering van vette producten dus langzamer gaat in de nabijheid van thylakoiden, neemt de eetlust af.

De onderzoekers hadden eerst in een in-vitro-experiment aangetoond dat het verteringseiwit pancreas lipase langzamer werkt wanneer het samen met thylakoiden in een vetoplossing aanwezig is. Vervolgens vergeleken ze in een in-vivo-experiment een groep ratten met vetdieet met een groep ratten met een vet-thylakoide-dieet (beide diëten bestonden uit 40% vet). De hypothese van de onderzoekers werd bevestigd: ratten die thylakoiden toegediend kregen aten minder, verloren gewicht en het gehalte van vetzuren in het bloed nam af. Een vergelijkbaar onderzoek met muizen is nog aan de gang.

Voor de retailhandel betekent dit onderzoeksresultaat dat nieuwe afslankproducten kunnen worden ontwikkeld, bijvoorbeeld koekjes en taart met toegevoegde thylakoiden. De wereldmarkt voor afslankproducten had een waarde van 6 mld euro in 2005, waarvan 3,1 mld in de VS en 0,73 mld in West-Europa werd omgezet.

Auteur: Samuel Maljaars
Copyright: www.agf.nl

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten