Nederlands weten niets van vezels

69%van de Nederlanders nauwelijks wat vezelrijke producten zijn.Vezelrijk brood

Veel Nederlanders hebben onvoldoende kennis over vezels, ondanks het feit dat vezels belangrijk zijn voor de gezondheid. Dit blijkt uit het Nationaal Vezelonderzoek, gehouden door TNS NIPO onder 600 Nederlanders in opdracht van Vifit. Zo geeft 69% van de Nederlanders (18-65 jaar) aan niet of nauwelijks te weten welke producten vezels bevatten.

Maar liefst 9 op de 10 Nederlanders eten te weinig vezels. “Het beste is het producten te eten die van nature veel vezels bevatten. Het is voor veel Nederlanders echter lastig om de dagelijkse vezelrichtlijn te halen”, aldus prof. dr. ir. Schaafsma, voedingskundige TNO Voeding.Het Nationaal Vezelonderzoek wijst verder uit dat veel Nederlanders zich, behalve van het stimuleren van de darmwerking, minder bewust zijn van de andere goede eigenschappen van vezels. Het is wetenschappelijk aangetoond dat vezels een positief effect hebben op de stoelgang, bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten en door hun verzadigende werking bijdragen aan de strijd tegen overgewicht.

Slechts 28% van de Nederlanders weet hoeveel voedingsvezels men nodig heeft, slechts 14% denkt ze ook in deze mate te eten (circa 30 gram/dag voor vrouwen en circa 40 gram/dag voor mannen).

Opvallend is ook dat maar liefst 51% van de Nederlanders denkt voldoende voedingsvezels binnen te krijgen door dagelijks vijf boterhammen te eten. Dit is echter voor vrouwen slechts 33% en voor mannen 25% van de dagelijkse benodigde vezelinname.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten