Meer Calorieen meer dopamine

Een onderzoek bij dieren wijst er op dat de calorieen in voeding een positieve reactie oproepen in de hersenen, en niet Meer Calorieen, meer dopaminealleen de zoete smaak. Tot nu toe werd gedacht dat de stof dopamine, die een prettig gevoel geeft, vooral in de hersenen gevormd werd bij proeven van een zoete smaak. Maar bij voeding met minder calorieen blijken dieren minder dopamine te produceren. Dat lijkt een tegenslag voor de strijd tegen overgewicht en ‘slanke’ voedingsmiddelen met zoetstoffen. Dopamine is een neurotransmitter die in de hersenen wordt gevormd. Onderzoekers van het Duke University Medical Center in Durham, North Carolina, testen muizen waarbij de smaakreceptor voor zoet afwezig was. De hoeveelheid calorieen in de voeding bleek toch aanmaak van dopamine op te roepen.

Als ditzelfde voor mensen geldt zou dat nadelige gevolgen kunnen hebben voor ‘slanke’ zoete voedingsmiddelen zoals koek en snoep. De trend in de voedingsindustrie is om suiker en vet te beperken, maar door smaak- en zoetstoffen de smaak toch vrijwel gelijk te houden. Zo kan overgewicht worden beperkt. Als de hersenen echter bij slanke voedingsmiddelen toch minder dopamine aanmaken, omdat de hoeveelheid calorieen lager is, heeft dit zijn weerslag op de waardering door de consument. Het lichaam reageert minder positief dan verwacht op het koekje, dus de eter kiest een ander product.

In de studie bleek bij muizen de reactie op zoete smaak en calorieen los van elkaar te functioneren. Het lichaam reageert zowel bij het proeven van zoete stoffen als bij de vertering van calorieen met een reactie in de hersenen die een plezierig gevoel geeft.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
Meer Calorieen meer dopamine, 3.0 van de 5 gebaseerd op 2 stemmen

Andere bezoekers zochten op:

  • dopamine voeding
  • waar zit dopamine in
  • dopamine kopen
  • dopamine aanmaken
  • dopamine waar zit het in

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten