Lycopeen – super gezonde tomaten

Lycopeen. Onthoud dat woord alvast, want als we mensen als Arno Verboom moeten geloven, is het binnen een paar jaar goed gebruik om tijdens het winkelen te informeren of er ook tomaten met lycopeen of tomaten met nog meer lycopeen in het schap liggen. In begrijpelijk Nederlands, we willen weten of de rode groente gewoon gezond is of extra gezond.
 
 Nog minder kans op ziekte is de meerwaarde van de lycopeentomaat die ook de Nederlandse markt misschien gaat veroveren, vertelt Verboom. Hij is verantwoordelijk voor de rage aan de overkant van de Atlantische Oceaan, in het bijzonder uiteraard de Verenigde Staten, waar de Lycopene from Holland zo populair schijnt te zijn dat nederwiet qua bekendheid hier en daar een stapje terug schijnt te moeten doen.
De Amerikanen vragen massaal om lycopeentomaten omdat deze variant allerlei narigheid als hart- en vaatziekten of kanker helpt voorkomen. Althans, dat is het verhaal. Maar het leuke van lycopeen is namelijk dat het al van nature in tomaten zit. Die kenmerkende rode kleur komt door de stof, dus het zit ook in rode paprika, rozenbottel, watermeloen en guave. Er moeten in het geval van tomaten alleen behoorlijke hoeveelheden van gegeten worden om een redelijke dosis van de mogelijk heilzame stof binnen te krijgen.
 
 De nieuwe tomaat lost dat deels op met een aanmerkelijk hogere concentratie lycopeen waarvan we, als de verhalen kloppen, zo’n 10 milligram per dag van binnen moeten krijgen. Dan wordt ook nog eens alle DNA gerepareerd, het ouderdomsproces geremd en andere schadelijke elementen uit het lijf geruimd. Er is in onderzoeken kortom al veel over lycopeen gezegd voordat de meeste Europeanen van het woord hebben gehoord.
 
 Verboom zelf is vrij terughoudend met al die gezondheidsbevorderende claims, ook al heeft zijn bedrijf de veelzeggende naam Harvest of Health. „Uiteraard denken wij dat lycopeen goed voor het lichaam is, maar het is niet aan ons dat verhaal zo nadrukkelijk te verkondigen. Anders krijgen de tomaten een uitstraling van kwakzalverij.’’ Nee, Verboom laat dat over aan de medische wetenschap, die zich echter nog niet unaniem heeft uitgesproken vóór de lycopeentomaat. De stof is mogelijk een antioxidant en het kan vrijwel zeker geen kwaad. Maar of je van het natuurlijk rood nou echt langer leeft, daar zijn de knappe koppen niet uit.
 
 Nog een obstakel is de aanblik van de bijzondere en wat duurdere trossen, die nu ook hun weg beginnen te vinden naar de Nederlandse supermarkten. Het kleurt heel erg fel. Lekker opvallend in de winkel, maar wel een beetje vreemd. Verboom: „Ik kan me voorstellen dat mensen denken dat het overrijpe tomaten zijn, maar dat is nu eenmaal het effect van die extra lycopeen. Daar valt nu weinig aan te doen.’’

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten