Britten gaan vet aanpakken

Dieet Nieuws De Britse Food Standards Agency (FSA) heeft een plan gepubliceerd om de inname van verzadigde vetten en energie te reduceren. In het plan worden vrijwillige herformulering van recepturen en stimulering van productinnovaties met minder verzadigd vet als belangrijke stappen gezien om te komen tot een lagere inname van verzadigd vet. FSA wil de industrie stimuleren zelf aan de slag te gaan om betere vetten te gebruiken in voedingsmiddelen, en gaat hiervoor een samenwerkingsverband aan met grondstofleveranciers, industrie en retail.

In het kader van vrijwillige herformulering zal de focus komen te liggen op productgroepen die het meeste bijdragen aan de inname van verzadigd vet, energie, en toegevoegde suiker omdat daar de grootste slag te halen is. De productgroepen die de FSA hierbij overweegt, zijn vlees en zuivel, koek en gebak en snacks.

Aandacht voor voorlichting
Naast het stimuleren van gezondere productsamenstellingen zet de FSA ook in op het verbeteren van het bewustzijn van consumenten en consumentenvoorlichting gericht op nadelige gezondheidseffecten van verzadigd vet. De FSA gaat bekijken wat de beste manier is om de boodschap bij consumenten onder de aandacht te brengen. Ook hierbij wil de FSA samenwerken met partijen als industrie en consumentenorganisaties.

Zelfregulering werkt
Het stimuleren van zelfregulering bleek voor de reductie van transvetzuren in de Britse voeding al eerder succesvol. Op basis van de bereikte resultaten in de reductie van transvetzuren de afgelopen jaren heeft de FSA eind vorig jaar al aangegeven geen wetgeving op te zullen leggen ter reductie van transvetzuren. De FSA concludeerde toen ook dat prioriteit zou moeten worden gelegd op het verlagen van de inname van verzadigd vet. Met het nieuwe plan op het terrein van verzadigd vet geeft de FSA hier uitvoering aan en laat zien wederom te kiezen voor een vrijwillige, zelfregulerende benadering.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten