Vis eten tegen darmkanker

Vette vis tegen darmkankerOnderzoekers van de afdeling Humane Voeding van de Universiteit Wageningen zijn tot de conclusie gekomen dat het wekelijks eten van vis de kans op het krijgen van dikkedarmkanker behoorlijk kan verminderen.

Bij één keer in de week daalt de kans met 4%, bij twee keer 8% en bij drie keer zelfs tot 12%. Dat meldt de Maag Lever Darm Stichting.

Het is niet geheel duidelijk waarom het eten van vis de kans op dikkedarmkanker vermindert. Het kan te maken hebben met de omega-3-vetzuren. Dat zou echter betekenen dat alleen het eten van vette vis (zoals zalm en makreel) beschermt tegen dikkedarmkanker. Ook de stoffen selenium, vitamine-D en eiwitten, die veel in vis voorkomen, bieden volgens de onderzoekers bescherming. Een andere mogelijke verklaring is, dat viseters het vlees hebben vervangen door vis. Het is bekend dat het regelmatig eten van rood vlees de kans op dikkedarmkanker vergroot.
In dit onderzoek is geen onderscheid gemaakt naar het soort vis. Onderzoeker dr. Anouk Geelen denkt dat er misschien sterkere effecten waren gevonden als dit wel was gebeurt. Dit vanwege het vermoeden dat de ene vissoort wel zou beschermen tegen dikkedarmkanker en de andere niet. Dit aspect gaat nog nader worden onderzocht.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten