Vet steeds bekender

Het aantal mensen dat weet dat onverzadigd vet gezond is, is vergeleken met Verzadigd vet2004 met tien procent gestegen. Bijna zeventig procent van de ondervraagden heeft gehoord van verzadigd en onverzadigd vet en weet welke soort gezond is. Dit komt naar voren uit een steekproef onder zo’n 670 volwassenen, laat het Voedingscentrum dinsdag weten. Daarmee is de zogenoemde spontane bekendheid van deze soorten vet ongeveer twintig procent groter dan drie jaar geleden.

De Gezondheidsraad presenteerde in december nieuwe richtlijnen voor goede voeding. Minder verzadigd vet eten blijft een belangrijk advies. Het Voedingscentrum voerde het afgelopen jaar campagne om de kennis hierover te vergroten. In tegenstelling tot onverzadigd vet is verzadigd vet ongezond. Het verhoogt het cholesterolgehalte, wat de kans op hart- en vaatziekten vergroot.

Verzadigd vet zit vooral in levensmiddelen die veel ‘verborgen vet’ bevatten, zoals volle melk en kaas, vet vlees en vette vleeswaren, snacks, koek en gebak. Gemiddeld bestaat dertien tot veertien procent van de calorieën die de gemiddelde Nederlander binnenkrijgt uit verzadigd vet. Dat zou volgens het Voedingscentrum moeten dalen naar minder dan tien procent.

De Stichting Voedingscentrum Nederland wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om wetenschappelijk verantwoorde informatie te geven over voeding en voedselkwaliteit.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten