Vet belasting als drukmiddel

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) is van mening dat mensen door middel van een extra financiele prikkel te motiveren zijn Vettax, belasting om ongezonde voedingom gezonder te gaan leven. Extra accijns op ongezonde levensmiddelen als drank, tabak en snacks, de zogenaamde vettax, zou mensen bewuster moeten maken van hun eigen invloed op hun gezondheid.

In de praktijk is allang gebleken dat consumenten zich nauwelijks laten beinvloeden voor het instellen van een belasting, denk hierbij aan de 60% belastingen op benzine en op energie.

De RVZ bepleit tevens voor verruiming van de mogelijkheid de behandeling terug te schroeven als de patiënt willens en wetens niet volledig meewerkt. Een vrouw zou minder ivf-behandelingen kunnen krijgen als ze niet stopt met roken, wat de kans op een succesvolle behandeling verkleint. Volledig stopzetten van de zorg heeft niet zoveel zin, omdat dit de patiënt ertoe zou kunnen aanzetten zijn ongewenste gedrag te verzwijgen.

Wel mag een arts volgens de raad afzien van verdere hulp als de patiënt zich niet fatsoenlijk gedraagt. Nu geldt dat al voor agressieve patiënten, maar dit zou ook op kunnen gaan voor mensen die te nadrukkelijk een bepaalde behandeling claimen of zich anderszins onfatsoenlijk gedragen. Bij stopzetting van de hulp moet de arts er wel voor zorgen dat de patiënt ergens anders terecht kan.

In een hogere premie of eigen risico voor de zorgverzekering ziet de RVZ niets. Deze zou kunnen gaan gelden voor mensen die hun eigen gezondheid in de waagschaal stellen, maar de raad ziet te veel bezwaren. De benodigde controle op leefstijl is een inbreuk op de privacy en ook in dit geval zou de patiënt slechte gewoonten voor zijn arts kunnen gaan verzwijgen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Andere bezoekers zochten op:

  • vetbelasting
  • 10 eurocent

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten