Veel overgewicht bij Surinaamse vrouwen

Overgewicht en vetzucht is onder allochtonen een nog groter probleem dan onder autochtone Nederlanders. Dat stellen wetenschappers van de Surinaamse vlagWageningen Universiteit deze week in het vakblad Obesity. Uit onderzoek is gebleken dat Turkse mannen en Surinaamse vrouwen het meeste overgewicht hebben.

Volgens Judith Cornelisse van de vakgroep marktkunde en consumentengedrag heeft de omvang van niet-Westerse mannen gedeeltelijk te maken met hun opvatting over welstand. Wie stevig is, kan genoeg te eten kopen en leeft dus in welstand. Dat idee verdwijnt naarmate het opleidingsniveau stijgt. Cornelisse concludeert daaruit dat hoger opgeleide allochtonen hun traditionele denkwijze over welstand kennelijk bijstellen.

Goed opgeleide allochtonen zijn ook gezonder dan hun laagopgeleide landgenoten. Ook dat verband is er niet voor Nederlanders. Die kunnen in alle lagen van de bevolking waarschijnlijk even goed de weg vinden in de gezondheidszorg, aldus Cornelisse. Om de gezondheid van allochtonen te verbeteren is het belangrijk om te investeren in opleiding, concludeert de onderzoekster.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (2 votes cast)
Veel overgewicht bij Surinaamse vrouwen, 4.0 van de 5 gebaseerd op 2 stemmen

Andere bezoekers zochten op:

  • overgewicht in suriname

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten