Te veel water slecht

Dieet Nieuws: Een overdosis water kan fataal zijn. Er kan in het lichaam een zouttekort, hyponatriëmie, ontstaan. Dat kan ook sluipend toeslaan als er Te veel water drinken slechtlange tijd erg veel vocht per dag wordt gedronken. Een gewoonte die soms voorkomt bij mensen die op dieet zijn en mensen die daar in doorslaan en anorexia ontwikkelenOok bij extreme belasting van het lichaam bestaat gevaar voor watervergiftiging. Tijdens een marathon kan de vochtbalans verstoord raken omdat het onder die zware omstandigheden moeilijk is in te schatten hoeveel vochtverlies aangevuld moet worden. En ook bij drugsgebruikers op dansfeesten is dit een bekend fenomeen. Gebruikers van XTC- en MDMA (de werkzame stof in XTC) hebben vaak last van een droge mond tijdens het urenlange dansen in warme zalen. De flesjes water vinden bij sommige dansers dan gretig aftrek, met als gevolg soms een acute watervergiftiging.

Deze vergiftiging kan ook zonder drugsgebruik optreden. In 2005 dronk een eerstejaars student in Groningen zich bijna dood aan water tijdens de ontgroening. De student moest elke keer dat hij verloor een glas water naar binnen klokken. Hij verloor zo vaak dat hij de overdosis water maar ternauwernood overleefde. In Amerika overleed een vrouw door een plas-ophoudwedstrijd, waarbij ze zo veel mogelijk water moest drinken. Om dit soort acute watervergiftigingen te veroorzaken, moet er in korte tijd extreem veel gedronken worden. Vanaf drie liter in een uur wordt het gevaarlijk.

Hoogleraar voedingsleer Martijn Katan, verbonden aan de Amsterdamse Vrije Universiteit, staat in de komende tweede druk van zijn boek ‘Wat is nu gezond? Fabels en feiten over voeding’ uitgebreid stil bij de ‘fabels’ over water, zegt hij. De vele reacties na het uitkomen van zijn boek, in januari, zijn daarvan de reden, zegt hij. “Er wordt water heel wat toegedicht, maar veel is niet waar. Water heeft geen heilzame werking.”

Voor Katan is de waterdrink-hype er hét voorbeeld van dat elk voedingsadvies zich uiteindelijk tegen zich keert als het wordt overdreven. ” Water is een prima drankje. Drinken is goed voor blaas en nieren en het helpt tegen flauwvallen. Water bevat geen calorieën, geen vet, geen zuur, geen alcohol, dus dat is keurig. Maar het is met water net als met de rest van onze voeding: te veel van iets gezonds wordt ongezond.”

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (4 votes cast)
Te veel water slecht, 4.3 van de 5 gebaseerd op 4 stemmen

Andere bezoekers zochten op:

 • te veel water drinken slecht
 • veel water drinken slecht
 • te veel water drinken ongezond
 • teveel water slecht
 • water drinken slecht
 • teveel water drinken ongezond
 • is te veel water drinken slecht
 • teveel drinken slecht
 • te veel water slecht
 • is teveel water drinken slecht

Gerelateerde berichten:

 • Geen gerelateerde berichten