Te dik? Ligt de verantwoordelijkheid bij jezelf

Dieeten blijft een hot item, afgaande op de tijdschriften die er vol mee staan en de tv-programma’s die ermee gevuld worden. Het lijkt zelfs een een nationale obsessie te worden. Volgens dieetiste Elly Kaldenberg heeft dat voor- en nadelen. “Voor de gezondheid is het goed als afvallen een obsessie is, want mensen worden steeds dikker en dikker. Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht en daardoor nemen ook de gezondheidsproblemen toe. Maar wat is eigenlijk ‘te dik’? Die twee kilo boven je spijkerbroek, is niet te dik. Alleen maar balen voor jezelf. Die onvrede hoort bij onze cultuur. Gewicht is een groot probleem, maar wordt vaak overdreven door mensen die eigenlijk helemaal niet te dik zijn.”

Dat er zoveel mensen overgewicht hebben, ligt volgens Kaldenberg aan het eet- en het beweegpatroon. “Achter je bureau zitten en alleen de muis bewegen met je arm. Thuis zappen met de afstandsbediening. We verbruiken steeds minder calorieeen terwijl het voedingsaanbod steeds groter wordt. Op de toonbanken staan schaaltjes met eitjes die je zo kunt pakken. En koffie zonder een koekje? Dat zie je nergens meer.”
Om hun gedrag ‘goed te praten’, wijzen mensen volgens Kaldenberg al snel naar de supermarkten waar de schappen vol liggen met al het lekkers. “Maar dat is wel een beetje flauw. De verantwoordelijkheid ligt bij jezelf.”

Calorieen

Kaldenberg is werkzaam binnen de wereld van voeding en dieetetiek en staat afvallers bij met deskundig advies, onder andere op de site Fitclub. Ze is ook op de hoogte van de verschillende dieeten en raadt mensen aan om niet zomaar een dieet te kiezen. “Ik kan het heel simpel zeggen: afvallen is gewoon minder calorieeen binnen krijgen. Hoe je dat doet, maakt helemaal niet uit. Of je nu een bananendieet doet of bij wijze van spreke een sherrykuur volgt. Kijk je echter naar je gezondheid, dan wordt het een ander verhaal. Met alleen bananen eten blijf je niet echt gezond. Zorg er daarom voor dat je altijd je groente, fruit, brood en melkproducten binnenkrijgt. Het beste dieet is het dieet dat bij je past. Dat vergeten heel veel mensen. Als je een kuur volgt waarbij je geen brood mag eten, terwijl je een heel groot broodliefhebber bent, dan zul je dat niet lang volhouden. Er is veel over gesproken of je nu minder vet moet binnenkrijgen of minder koolhydraten, maar het draait uiteindelijk toch om de calorieeen.” Streng Veel mensen beginnen aan een dieet, maar weinigen slagen erin om die ongewenste kilo’s ook echt voor altijd kwijt te raken. Volgens Kaldenberg komt dat doordat mensen te streng beginnen. “Als je op maandag begint met alleen nog maar appels en sla te eten, dan houd je dat misschien drie dagen vol. Je zet je doel heel kort: je wilt die kilo eraf en hoe dat gebeurt, maakt niet uit. Dat werkt niet. Afvallen puur op wilskracht mislukt. Je moet je eetpatroon aanpassen, je gedrag veranderen.”
De families die aan het tv-programma De Afvallers meedoen, gaan bijna letterlijk voor een miljoenenpubliek met de billen bloot. Er ligt veel druk op hen om af te vallen, maar het grote voordeel is volgens de dieetiste dat ze niet alleen staan. “De doelstelling is om op langere termijn goede effecten te behalen. De families worden in het diepe gegooid, maar krijgen wel continu begeleiding. Ze hebben hun patroon moeten veranderen en dan lukt het volhouden ook vaak goed.”
Begeleiding is heel belangrijk, benadrukt Kaldenberg. “Waarom zou je het helemaal op eigen kracht doen? Een deskundige leert je op een goede manier te eten en om je vastgeroeste eetgewoonten aan te passen. Tijdens een dieet kan het na een week of drie fout gaan en dan kruipt iemand weer op de bank met een zak chips. Ik adviseer dan om wat meer ruimte te nemen en die valkuil – de zak chips – aan te pakken. Ik zeg niet dat iemand die chips niet mag eten. Ik wil juist het ritme doorbreken. Pak die chips maar. Alleen niet liggend op de bank met die leuke film, maar op de stoel aan de keukentafel. Dan smaakt het lang niet zo lekker meer.” (A.T.B.)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten