Slaaptekoop vergroot kans op obesitas

Slaaptekort vergroot de kans op obesitas (zwaarlijvigheid) bij kinderen. Elk uur dat kinderen structureel minder slapen dan gemiddeld Slaapgebrek veroorzaakt overgewichtneemt hun kans op obesitas met negen procent toe, aldus Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Obesity.

Ze maakten een meta-analyse van zeventien epidemiologische studies die de relaties tussen slaapgebrek en overgewicht in kaart brachten. Voor 5-jarigen is gemiddeld negen uur slaap de norm, voor kinderen tussen 5 en 10 jaar is de norm een nacht van acht uur.

Hoe slaapgebrek tot overgewicht kan leiden is nog onbekend. Enkele fysiologische onderzoeken wijzen op een veranderde hormoonhuishouding. Hormonen die de groei en bloedsuikerspiegel en het vetgehalte regelen, zouden door het slaaptekort van slag raken. Dat kan leiden tot overgewicht. Het mechanisme kan ook eenvoudiger zijn: vermoeide kinderen doen te weinig aan sport en spel, brengen de meeste tijd hangend en zittend door en groeien uiteindelijk dicht.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten