Ouders zien overgewicht kind niet

Ouders van jonge kinderen die (veel) te zwaar zijn beschouwen het gewicht van hun kroost als ‘normaal’ en zien daarom vaak geen enkele reden om hulp te zoeken. Dat blijkt Ouders zien overgewicht kind nietuit een onderzoek van het ziekenhuis UMC Groningen onder honderden ouders. Dieet Nieuws: De onderzoekers ondervroegen bijna 450 ouderstellen met kinderen in groep 1 van basisscholen in het noorden van ons land. Slechts 2,5 procent vond hun eigen kind te dik, terwijl het aantal te zware kinderen in werkelijkheid veel hoger ligt. Driekwart van de ouders van een kind met overgewicht, benoemde het gewicht als ‘normaal’.

Bovendien vonden bijna alle ouders met kinderen die een goed gewicht hebben, hun kroost te licht. Onderzoekster Hiltje Oude Luttikhuis noemt de uitkomsten ‘zorgwekkend’.

Vrijwel alle ouders schatten het gewicht van hun kind verkeerd in. ,,Het beeld van hoeveel een kind mag wegen, is de laatste jaren verschoven. Kinderen met overgewicht worden als normaal beschouwd, terwijl het voor de gezondheid gevaarlijk kan zijn”, stelt de onderzoekster.

Het UMCG in Groningen begon het onderzoek, nadat een behandelgroep werd opgezet voor kinderen met obesitas en overgewicht. Tot grote verbazing van Oude Luttikhuis waren er nauwelijks aanmeldingen voor de behandeling, terwijl veel kinderen tegenwoordig juist kampen met overgewicht.

Uit het onderzoek bleek dat veel ouders wel hulp willen zoeken – tachtig procent van de ondervraagden – áls hun kind overgewicht heeft. ,,Zolang ze niet doorhebben dat hun kind te dik is, wordt er ook geen hulp gezocht.”

De Nederlandse Obesitas Vereniging is niet verbaasd door de onderzoeksresultaten. ,,Je ervaart je eigen omgeving en je eigen kind – en of dat dik of dun is – als normaal”, meent voorzitter Mieke van Spanje. ,,Bovendien zijn campagnes gericht op de ideale mens. Als de boodschap is dat je meer moet sporten, zie je bijvoorbeeld alleen dunne mensen in beeld. Dikke kinderen voelen zich niet aangesproken. Terwijl je juist rechtstreeks in gesprek met ze moet over overgewicht.”

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten