Mogelijke mechanismen voor effect zuivel op overgewicht

Mogelijke mechanismen voor effect zuivel op overgewicht Een zuivel- of calciumrijke hypo-energetische voeding leidt tot meer gewichtsverlies dan een zuivel-Gezondheid in zuivel of calciumarm hypo-energetische dieet. Voor de oorzaak voor dit effect van zuivel op de gewichtsregulering bestaan verschillende plausibele hypothesen, die elkaar overigen niet uitsluiten. Beinvloeding van de regulering van het lichaamsgewicht is bijzonder ingewikkeld, omdat daarvoor een van de basale fysiologische eigenschappen in de menselijke stofwisseling gemanipuleerd moet worden; het mechanisme dat zeker moet stellen dat een mens voldoende voedsel binnenkrijgt. Dat mechanisme is afgesteld op een maximale inname in tijden van overvloed, als compensatie voor een te verwachte periode van schaarste. Maar in de huidige maatschappij breekt die tijd van schaarste nooit aan.

In de farmaceutische industrie werkt men aan middelen om dat mechanisme aan te pakken, maar die ontwikkeling verloopt traag. Probleem is dat naast de regulering van honger en verzadiging ook andere belangrijke fysiologische processen als het dag en nachtritme in hetzelfde gebied, de hypothalamus, geregeld worden. Het aanpakken van het ene proces leidt vrijwel altijd tot storing in een ander proces.

Satiation en satiety Duidelijk is al wel dat de voedingssamenstelling van invloed is op twee aspecten van de verzadiging: satiation (verzadiging tijdens de maaltijd) en satiety (verzadiging tussen de maaltijden in. De laatste heeft verreweg de meeste invloed op het optreden van veranderingen in het lichaamsgewicht. Voeding met een hoog vetgehalte, dus met een hoge energiedichtheid, leidt ertoe dat het satiety-gevoel snel weggaat.

Zemel-hypothese de Amerikaanse hoogleraar Zemel heeft aangetoond dat een zuivel- of calciumrijke hypo-energetische voeding leidt tot meer gewichtsverlies dan een zuivel- of calciumarm hypo-energetische dieet. Volgens Zemel wordt bij een hoge calciuminname de calciumconcentratie in de vetzellen verlaagd, wat tot een toename van de lipolyse zou leiden. Onderzoek aan de Universiteit van Maastricht heeft deze theorie echter niet kunnen bevestigen.

Voedingscalcium verhoogt faecale vetuitscheiding De Deense hoogleraar Arne Astrup kwam vorig jaar met een alternatieve verklaring. Volgens hem leidt een verhoging van de calciuminname bij een normaal eiwitgehalte tot een aanzienlijke verhoging van de uitscheiding van vet. Vermoedelijk omdat calcium in de darm aan vetten bindt die daardoor niet voor de absorptie beschikbaar komen.

Combinatie Professopr Wim Saris, hoogleraar Humane Voeding aan de Universiteit van Maastricht, denkt dat er voldoende bewijs is voor de stelling dat een hoge zuivelinname bij een hypo-energetische voeding tot extra gewichtsverlies leidt. Daarbij is het goed mogelijk dat bovengenoemde mechanismen ieder voor zich een bijdrage leveren, aldus Saris.

Bron: VoedingsMagazine, augustus 2006

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Andere bezoekers zochten op:

  • calciumarme voeding

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten