Mogelijk overgewicht bij kinderen door vruchtensap

Kleuters die graag vruchtensap drinken kunnen last krijgen van een snelle gewichtstoename, maar alleen als ze toch al een neiging tot overgewicht hadden, zo blijkt uit een recente studie. Uit eerdere onderzoeken bleek al een verband tussen suikerrijke vruchtensappen en gewichtstoename, maar er zijn ook onderzoeken gedaan waaruit het verband niet is gebleken.

Experts raden aan om kinderen niet te veel vruchtensap te laten drinken. De AAP (American Academy of Pediatrics) adviseert dat kinderen tussen de 1 en 6 jaar hiervan niet meer dan 400 tot 600 ml per dag drinken. Hoe meer een kind drinkt, hoe meer lichaamsvet er aangemaakt wordt, zo is aangetoond. Met name bij kinderen die zich toch al (op de grens van) overgewicht bevonden. Kinderen die de hele vruchten aten kwamen juist minder aan.

“Veel ouders denken dat vruchtensap gezond is voor kinderen. Maar ze verwarren sap met de hele vrucht,” zo zei Dr. Myles S. Faith van de University of Pennsylvania School of Medicine.

Vruchtensap bevat ook toegevoegde suikers en dus ook extra calorieën. Volgens Faith is er een verschil tussen de manier waarop het lichaam vaste en vloeibare stoffen opneemt. Het eten van te veel koekjes kan opgeheven worden door de rest van de dag minder te eten, maar dit gaat niet op wanneer we de hoeveelheid vloeibare calorieën laten afnemen.

Bron: agf.nl

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten