Ongemerkt krijgen we door de dag heen te veel zout binnen. Te veel zout is niet gezond en verhoogd onder andere het risico op een hoge bloeddruk. Het voedingscentrum adviseert niet meer dan 6 gram zout per dag te eten.
Met een paar eenvoudige tips is het mogelijk om minder zout te eten
- De volgende dingen bevatten veel zout. Eet deze dus met maten. Chips, bouillonblokjes, kant en klare soepen en sauzen, fast-food zoals pizza’s patat en hamburgers, sojasaus etc.
- Veel zout voegen we zelf toe met koken. Halveer het toegevoegd zout en blijf dit doen totdat je vindt dat het eten minder lekker gaat smaken. Als je minder zout gaat gebruiken, wen je snel aan de smaak van eten met minder zout.
- Vervang zout in het eten door bijvoorbeeld peper, verse kruiden, citroen of knoflook.
- Kijk op het etiket hoeveel zout in een product zit, en kies het product met het minste zout. 2 dezelfde producten van verschillende merken kunnen flink verschillen in de hoeveelheid aanwezig zout.
- Kies voor vers in plaats van kant en klaar.
- Kaas bevat relatief veel zout. Wissel dit af met minder zout broodbeleg.
Follow us