Meer kinderen met overgewicht

Steeds meer kinderen kampen met overgewicht. Het is zo’n groot probleem datKinderen met overgewicht de GGD met voorlichting op basisscholen is begonnen. Deze week begint in Harderwijk het project Gewicht in Balans. Kinderen in groep 5 én hun ouders krijgen uitleg over gezonde voeding en de gevaren van dikmakers.

Een ervaringsdeskundige is moeder Margriet Timmer uit Putten. Zij trad vorig jaar met haar gezin op in het programma De Afvallers bij SBS6. Het gezin raakte vele kilo’s kwijt…

Heeft uw tv-optreden veel veranderd?Het klinkt misschien gek, maar het heeft álles veranderd. Het is niet alleen een kwestie van afvallen, maar ook op gewicht blijven. En dat houdt in dat we sindsdien een nieuwe leefstijl hebben opgebouwd. En daar voelen we ons heerlijk bij.’

Wat denkt u als u nu kinderen met overgewicht ziet?

Ik vind het een beetje zielig voor ze. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk je het kunt hebben Onze zoon Edward kon aan heel veel dingen niet – of maar half – meedoen. Een voetbalwedstrijd bijvoorbeeld, daarvan hield hij maar een helft vol. Met gym kwam hij achterop. Nu hij 27 kilo lichter is, speelt dat geen rol meer. Ja, je krijgt daar zelfvertrouwen door.

Wat is uw advies aan ouders van dikke kinderen?

Zorg ervoor dat je kinderen leert kiezen. Mijn dochter Helen bijvoorbeeld heeft woensdag een verjaardagsfeestje. Als ze dan lekker wil snoepen, moet ze daar op maandag en dinsdag al rekening mee houden. Kiezen dus. Dat wil zeggen: nu minder eten om straks iets extra’s te kunnen nemen.

Heeft u een paar praktische tips?

Aankomen heeft toch alles te maken met snoepen. Ik zorg daarom dat we altijd iets lekkers in huis hebben – gezonde snacks, zoals fruit bijvoorbeeld. En je kunt in het weekeinde best studentenhaver eten, maar zelf hebben we bijvoorbeeld geen chips meer in huis. Ook daarvoor geldt: keuzes maken. En doe gezond. Ga lekker sporten. Het is heerlijk.

Wat moet iedere afvaller weten?

Dat de aanhouder wint. Iedereen kan afvallen. Ook al lijkt het bij aanvang misschien héél moeilijk en onbegonnen werk: houd moed, je kunt het.

 Bron

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten