Jongeren over gezondheid

Wat vind je van je eigen gezondheid? Maak jij je zorgen over de toekomst? Kortom: hoe gaat het met jou? Over deze en andere vragen buigen zich Jongeren over gezondheidstraks 9.000 jongeren van 12-24 jaar in de regio IJssel-Vecht. Vanaf 8 oktober nodigt de GGD hen uit mee te doen aan een groot onderzoek naar hun eigen gezondheid en leefstijl. Dat gebeurt iedere vier jaar in opdracht van de twaalf Regiogemeenten. Zo kunnen nu voor de 3e keer de trends en invloeden worden gevolgd in de gezondheid van jongeren. De vragen staan ditmaal op een website en gaan over allerlei onderwerpen. Gezondheid hangt met veel factoren samen zoals sport, sociale contacten en welzijn. Er worden vragen gesteld over roken, alcohol en drugsgebruik, leeftijd, school, opleiding, werk en woonsituatie. Iedereen krijgt een inlogcode en daarmee kunnen de antwoorden helemaal anoniem worden terugge-stuurd. Wie niet reageert, krijgt het onderzoek automatisch na twee weken thuis op papier.

In elke gemeente van de Regio* krijgen ongeveer 400 tot 700 jongeren het onderzoek thuisgestuurd. De adressen daarvoor zijn willekeurig door de gemeenten aangeleverd. Voor jongeren tot 16 jaar is de brief geadresseerd aan de ouders/opvoeders. Zij kunnen de jongere een brief doorgeven met hun inlogcode. Een hoge deelname – dus van zoveel mogelijk aangeschreven jongeren – is belangrijk voor het onderzoek.

Gezondheids- en leefsituatie verbeteren De vragen zijn opgesteld door de GGD in overleg met gemeenten, CAD, RIAGG en de Sportraad Overijssel. Met de verkregen informatie uit ‘Hoe gaat het met jullie?’ kan straks gericht actie worden ondernomen. Door de opzet is het mogelijk om in alle 12 gemeenten uitspraken te doen over de totale groep jongeren. Gemeenten en GGD kunnen daarmee de gezondheids- en leefsituatie van jongeren verbeteren en lokaal jeugdbeleid beter onderbou-wen. Halverwege 2008 zijn die resultaten bekend, van iedere gemeente.

De gemeenten in de regio IJssel-Vecht zijn Dalfsen, Hardenberg, Hattem, Heerde, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten