Helft kanker sterfte verklaart door ongezond gedrag

Van de sterfte aan kanker is tenminste 50 % te verklaren door ongezond gedrag. Bijna de helft van de Nederlanders weet echter niet dat een Helft kanker te veklaren door ongezond gedragongezonde leefstijl de belangrijkste factor is die het risico op kanker verhoogt. Risicofactoren zoals milieu en erfelijkheid worden door de respondenten onterecht overschat. Dat concludeert KWF Kankerbestrijding uit eigen onderzoek dat is gehouden onder 542 respondenten.

Bovendien denkt 31% van de onderzoeksgroep dat ze weinig tot erg weinig invloed kan uitoefenen om zelf de kans op kanker te verminderen. Om de kennis en bewustwording van een ongezonde leefstijl bij het ontstaan van kanker te verbeteren start KWF Kankerbestrijding vandaag de massamediale campagne ‘6 x sterker tegen kanker’.
De zes leefstijlfactoren die bij het ontstaan van kanker een rol spelen zijn roken, ongezonde voeding, onvoldoende lichaamsbeweging, overgewicht, teveel alcohol en overmatig zonnen. Van deze zes leefstijlfactoren is roken verreweg de meest invloedrijke factor: ongeveer 30% van de kankersterfte in Nederland is gerelateerd aan tabaksgebruik. Het aandeel van overwicht op de kans op kanker wordt geschat op 7 a 8 %. Voor voeding ligt dat tussen de 15 en 35%. Erfelijkheid en milieufactoren dragen slechts elk voor een paar procent bij aan de kankersterfte. Voor stress is geen relatie met kanker aangetoond, terwijl 31% van de respondenten dit noemt als risicofactor

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten