Helft Brabanders te dik

De helft van de inwoners van Noord-Brabant is te dik, blijkt uit het eerste regionale volksgezondheidsonderzoek van de GGD. Landelijk onderzoekt het RIVM Borgondische brabanders te dikal langer de gezondheid van de Nederlander. Tot nog toe was nog niet gekeken naar de gezondheidsverschillen per gemeente. Uit het onderzoek in Noord-Brabant blijkt bijvoorbeeld dat 13 procent van de jongeren in Oss te dik is. In Sint Anthonis ligt dat percentage onder de 5.

Dat betekent ook dat aan de hand van die cijfers binnen gemeentes beter beleid kan worden gemaakt. In Sint Anthonis kan de gemeente minder prioriteit geven aan overgewicht, terwijl dat is Oss wel nodig is, verklaarde een woordvoerder van de GGD.

Uit het onderzoek naar de gezondheid van ongeveer 1,7 miljoen Brabanders blijkt dat mensen in West-Brabant drie maanden korter leven dan de gemiddelde Nederlander. De doodsoorzaak is daarbij vaker long- en darmkanker, diabetes of een beroerte, aldus de onderzoekers. Het onderzoek bevestigt tal van landelijke bevindingen. Zo leven mensen uit lagere sociale klassen ongezonder. Armoede komt in Brabant relatief veel voor.

Nederlanders blijken een stuk vetter te zijn dan de gemiddelde Europeaan. De gemiddelde ‘body mass index’ van de Nederlander staat op de tiende plaats van de 28 lidstaten en kandidaatleden van de Europese Unie.

De Kroaten hebben het meeste overgewicht. Italianen zijn gemiddeld de slankste Europeanen, zo blijkt uit grootschalig onderzoek van de Europese Commissie dat donderdag is bekendgemaakt.

Nederlanders beseffen wel dat ze te zwaar zijn: 41 Procent van de ondervraagden gaf dat toe, tegen 38 procent van de gemiddelde EU-inwoner. Een oorzaak is misschien dat Nederlanders zelden een dieet volgen, vergeleken met andere EU-landen. In de voorbije twaalf maanden deed slechts 15 procent van de Nederlanders dat: Alleen in Duitsland (14 procent) is dat nog minder

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten