Gezondheidsclaims vaak onterecht

Dieet Nieuws Voedingskundigen van Wageningen Universiteit willen de stroom aan producten met onterechte gezondheidsclaims een halt toeroepen. Volgens de wetenschappers is ongeveer 90% van de claims Voedingsclaims onjuistonvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Ongefundeerde gezondheidsclaims ondermijnen niet alleen het vertrouwen van consumenten in de industrie, maar ook het vertrouwen in onderzoekers, stelt hoogleraar Voeding en Gezondheid Frans Kok.Bij het Voedingscentrum is weliswaar een commissie ingesteld waar bedrijven vrijwillig hun claims kunnen toetsen. Maar ook als de commissie een negatief oordeel velt, gebeurt het dat de industrie toch gewoon de claim hanteert. Binnen de Europese Unie is nu een eerste aanzet tot regulering gemaakt, maar voordat deze claimregulering effectief wordt zullen er nog jaren overheen gaan. Tot die tijd kan de industrie probleemloos kreten de ether in galmen, zonder dat er sanctiemogelijkheden zijn, waarschuwt Kok.

‘Gezonde’ producten
Kok hekelt ook de opstelling van de voedingsmiddelenfabrikanten om minder ongezonde varianten van hun producten meteen maar als ‘gezond’ te bestempelen. Hij erkent dat de industrie stappen heeft gemaakt om te komen tot gezondere producten. Zo bevatten voedingsmiddelen minder suiker en zout en meer voedingsvezels en gezonde vetten. Maar het kan altijd nog beter, meent Kok.

Gezondheidslogo
Om een gezonde voedselkeuze voor de consument te vergemakkelijken pleit Kok samen met zijn Wageningse collega-voedingswetenschappers voor één gezondheidslogo gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. En daar kunnen dus, zoals nu bij het Ik Kies Bewust-logo, geen ongezonde producten als drop, kroketten of frikadellen onder vallen, stelt Kok streng. Dit geeft een verkeerd signaal af aan de consument. De overheid moet een regierol spelen om de betrouwbaarheid van het logo te waarborgen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten