Gen-activiteit dikke mensen anders

Gen-activiteit in mensen met overgewicht anders dan in mensen met een normaal gewicht

Dieet Nieuws: Onderzoek door TNO, de Nederlandse organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek, toont aan dat een verandering in dieet een duidelijk effect geeft op de gen-activiteit in vetweefsel. In het onderzoek vonden wetenschappers dat de vetcellen in dunne en dikke mannen anders op veranderingen in hun voedingspatroon reageren. Dit resultaat versterkt het inzicht in hoe vetweefsel een rol speelt in ziektes gerelateerd aan obesitas, zoals diabetes type 2. Deze bevindingen verschenen in de december editie van Genes and Nutrition.

In deze studie hebben wetenschappers van TNO de activiteit van genen in vetweefsel biopsies van vrijwilligers geanalyseerd. Senior wetenschapper humane physiologie, Henk Hendriks, legt uit waarom de bevindingen innovatief zijn: “Voor de eerste keer laten we zien dat veranderingen in dieet op korte termijn een effect hebben op de activiteit van genen die een rol spelen in een lichte vorm van ontsteking in het vetweefsel van mensen die met overgewicht kampen. De technieken zijn een voorbeeld van nutrigenomicsonderzoek en zij stellen ons in staat om de effecten van complexe mengsels van functional food ingrediënten te bestuderen. De eerste bevindingen laten zien dat genen in vetweefsel gevoelig zijn voor wijzigingen in dieet. Het resultaat versterkt onze hypothese dat vetweefsel actief is in de ontwikkeling van ziektes gerelateerd aan obesitas.”

De ontdekking is interessant omdat het zou kunnen leiden tot betere voedingsstrategieën om mensen met licht overgewicht langer gezond te houden. Meer onderzoek zal nodig zijn om deze resultaten te bevestigen.

De studie

In de cross-over studie, consumeerden tien mannen met een gezond gewicht en tien mannen met overgewicht gedurende negen dagen een speciale margarine. De speciale margarine en de controle margarine verschilden alleen in de vetzuursamenstelling. De hoeveelheid vet in beide margarine soorten was dezelfde voor beide groepen.

Wetenschappers namen monsters van onderhuids buikvet en analyseerden de activiteit van de genen. De activiteit van de genen in deze monsters verschilde significant tussen de individuen met een gezond gewicht en degenen met overgewicht. In degenen met een gezond gewicht,leidde het eten van de speciale margarine tot een lagere expressie van genen die gerelateerd zijn aan energie metabolism. In de meerderheid van mannen met overgewicht, resulteerde de speciale margarine in minder activiteit in genen die inflammatie en het lipide-metabolisme regelen. De reacties tussen de individuen met overgewicht waren variabel. Deze reacties waren gecorreleerd aan de taille-heup ratio (de ratio tussen de omtrek van het lichaam op deze plekken) en het vetpercentage in deze mensen.

Nutrigenomics onderzoek

In nutrigenomics onderzoek worden grootschalige analyses van gen-aktiviteit (transcriptomics) en van metabolieten (metabolomics) gebruikt om de effecten van voedingsingrediënten op de gezondheid van de mens te bestuderen. TNO heeft internationaal een leidende positie in nutrigenomics onderzoek en werkt samen met academische consortia en de voedingsindustrie om de complexe effecten van voeding op humane physiologie beter te doorgronden. Met de uitkomsten kunnen overheden worden geholpen om mensen beter over dieet en levensstijl te informeren en kunnen voedingsbedrijven worden ondersteund om sterker bewijs voor de positieve gezondheidseffecten van hun producten te leveren.

Persbericht 2008-64

drs. M.J.M. (Maarten) Lörtzer
015 269 49 75

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten