Geen bewijs werking vitaminesupplementen

Dieet Nieuws Er is geen overtuigend bewijs dat het nemen van supplementen van vitamine A, C en E goed is voor de gezondheid. Sterker nog, mensen die supplementen nemen zouden zelfs vroeger sterven dan Vitamine supplementenanderen, zegt een gerespecteerde groep van internationale wetenschappers.

Het onderzoek bekeek 67 studies waaraan in totaal meer dan 230.000 mannen en vrouwen aan deelnamen. Hieruit leiden experts af dat er geen overtuigend bewijs is dat mensen die supplementen van vitamines A,C en E nemen gezonder zijn.

Het onderzoek bevatte studies met bètacaroteen, vitamine A, C, E en selenium. Daaruit leidden de wetenschappers af dat de studies niet ondersteunen dat supplementen van deze vitamines je levensduur verlengen.

De onderzoekers zeggen dat deze supplementen zelfs meer kwaad dan goed doen. Bij supplementen vitamine A merkten ze een verhoogde kans op sterfte van 16%, bij bètacaroteen was er 7% meer kans, bij vitamine E 4%. Bij vitamine C en selenium was er geen schadelijk effect te meten, daarvoor is er nog meer onderzoek nodig.

“Er is geen bewijs dat de antioxidanten in de supplementen bij gezonde mensen ziekte kunnen voorkomen of dat ze zieke mensen beter kunnen maken. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen, dat zijn moleculen die geproduceerd worden tijdens normale lichaamsprocessen. Deze kunnen het lichaam beschadigen als ze zich talrijk voortplanten als gevolg van een ziekte, blootstelling aan toxines of door ouderdom. Vrije radicalen worden geassocieerd met kanker, andere ziekten en het ouderdomskenmerken. ”

“Het onderzoek geeft geen biologische verklaring waarom de supplementen schadelijk kunnen zijn, maar het is vroeger al eens geopperd dat bètacaroteen, bijvoorbeeld, kan interfereren met het gebruik van vetten door het lichaam.” zegt Deens onderzoeker Goran Bjelakovic.  In het onderzoek wordt niets gezegd over de natuurlijke bronnen van deze vitamines, dus fruit en groenten.

Holford, producent van deze supplementen reageert boos op dit onderzoek. “Het onderzoek is niet eerlijk verlopen. De studies werden zo gekozen dat ze wel moesten bewijzen dat het innemen van vitaminesupplementen een hoger risico op sterfte inhoudt. De rapporten die over de voordelen van de supplementen gingen, werden niet in het onderzoek opgenomen. De studies waarbij niemand stief, toch 405, zijn niet gebruikt. Er zijn heel wat positieve rapporten over selenium, ook daar zie ik niets van terug. Antioxindanten zijn geen magische middelen en ze kunnen ongezonde gewoonten niet te weg werken. Maar wanneer ze juist gebruikt worden, in combinatie met gezonde eetgewoonten en veel lichaamsbeweging, kunnen ze een belangrijke rol spelen in het onderhouden van een goede gezondheid.”

Pamela Mason van het Britse Health Supplements Information Service zegt: “Antioxidante vitamines kunnen geen chronische ziekten of sterfte voorkomen. Ze kunnen wel een gezond lichaam helpen te onderhouden. Ze spelen een belangrijke fysiologische rol in het lichaam. Ze beschermen tegen antioxidanten, als ze in de juiste hoeveelheden ingenomen worden. Deze vitamines zijn essentieel voor de gezondheid en veel mensen krijgen er niet genoeg binnen. Een vitaminesupplement kan voordelen hebben voor de gezondheid, zeker voor mensen die te weinig natuurlijke vitamines opnemen.”

In Groot-Brittannië wordt jaarlijks 333 miljoen aan vitaminesupplementen besteed. 40% van de Britse vrouwen en 30% van de mannen nemen een vitaminesupplement per dag.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten