Friezen willen gezondheid verbeteren

Zon 150.000 Friezen willen meer bewegen om hun gezondheid te verbeteren. Dit concluderen Sport Fryslân en GGD Fryslân op basis van onderzoek onder tienduizend mensen. 
 
Beweegnorm
 Fitness is in deze provincie de populairste sport; 17 procent doet eraan. Op de tweede plaats staat wandelen met 11 procent. Daarna volgen Fietsen, zwemmen, hardlopen en voetbal. Kaatsen staat op de zestiende plaats, fierljeppen is in de statistieken nauwelijks terug te vinden. Van de Friezen voldoet bijna tweederde aan de nationale beweegnorm: minstens vijf keer per week een half uur per dag flink bewegen. Landelijk geldt dit voor iets meer dan de helft van de bevolking.
De onderzoekers komen met het advies om ‘sport op recept te geven. Deskundigen in de zorg zouden patiënten vaker moeten aanraden om meer te gaan sporten. Vooral bij mensen met een lagere opleiding of een lager inkomen is op sportgebied winst te boeken. Het onderzoek is eind 2005 en begin 2006 gehouden. Delen ervan zijn afgelopen jaar al bekend geworden. De bevindingen over de geestelijke gezondheid van de Friezen worden later dit jaar gepubliceerd

© Leeuwarder Courant

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten