Cijfers bedrijfsgezondheidsindex 2007

Dieet Nieuws: Oudere werknemers zijn vitaler en ervaren een betere mentale gezondheid dan hun jongere collega’s. Dit komt mede doordat ze een gezondere leefstijl hebben, zo blijkt uit de jaarlijkse BedrijfsGezondheidsIndex (BGI) van LifeGuard BV. Het onderzoek is afgenomen bij 69 bedrijven uit verschillende sectoren onder 8760 werknemers. De gemiddelde BGI voor 2007 komt dit jaar uit op een 7.2.Jongeren hebben echter een groter werkvermogen, ervaren een betere fysieke gezondheid en ondervinden op het werk minder hinder van gezondheidklachten.

Elk jaar belicht LifeGuard een actueel thema, dit jaar is gekozen om naar aanleiding van de aandacht voor arbeidsparticipatie, speciale aandacht te besteden aan de verschillen in de BGI tussen jongere en oudere werknemers.

De laatste jaren staat de inzetbaarheid van medewerkers hoog op de politieke agenda. De arbeidsparticipatie in Nederland moet omhoog. Dit advies kreeg het Nederlandse kabinet in 2006 van de Europese Commissie. De aandacht is gericht op ouderen, vrouwen en achtergestelde groepen. Bedrijven en overheid zien de winst vooral in ouderen die langer doorwerken en op steeds hogere leeftijd goed blijven presteren.

Naast de gezondheid van medewerkers worden ook belangrijke determinanten van gezondheid en werkvermogen meegenomen. Zoals leefstijl (o.a. bewegen, voeding, alcohol gebruik en tabakgebruik) en werkbeleving (o.a. werkdruk, samenwerking, leermogelijkheden, agressie en fysieke belasting in het werk). De BGI beschouwt het individu en zijn context. Bij de beroepsbevolking maakt de werkomgeving daar vanzelfsprekend een groot deel van uit.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten