Cacao goed voor bloedvaten

Dieet Nieuws: Cacao heeft een gunstig effect op hart- en bloedvaten. Dat is gebleken uit onderzoek van drs. Brian Buijsse van de afdeling Humane Voeding Cacao goed voor bloedvatenvan de Wageningen Universiteit. Hij publiceerde over het onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Archives of Internal Medicine. Bij mannen die dagelijks gemiddeld 4 gram cacao eten, blijkt de kans op een hartaanval te halveren.Buijsse gebruikte voor zijn onderzoek data die waren verzameld van oudere mannen in de omgeving van Zutphen die jarenlang in hun voedingsgewoonten werden gevolgd. Mannen die dagelijks 4 gram pure cacao gebruiken hadden een lagere bloeddruk dan mannen die geen cacao consumeerden. Het verschil in bovendruk was gemiddeld vier punten en de onderdruk was twee punten lager. Ook hun sterftekans bleek de helft kleiner.

Waar het effect van cacao op berust is niet geheel duidelijk. Buijsse legt een verband met een verhoogde beschikbaarheid van NO, een gas dat de spiertjes om de bloedvaten ontspant. Daardoor verwijden de vaten en daalt de bloeddruk. Stoffen in cacao zouden enzymen kunnen stimuleren die NO aanmaken.

Volgens de onderzoeker moeten er ook nog andere factoren een rol spelen voor het bereikte effect. Er zijn onderzoekers die veronderstellen dat flavanolen in cacao de vorming van bloedstolsels afremt, of ontstekingen remt. Deze stoffen worden echter ook wel in andere producten gevonden. Thee bevat ook flavanolen, maar bij gebruik van thee zijn nooit zulke sterke effecten gevonden. Wellicht zijn de flavanolen in cacao beter opneembaar dan die in thee, stelt Buijsse, of misschien werken flavanolen beter in combinatie met andere stoffen in cacao.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Andere bezoekers zochten op:

  • waar is cacao goed voor

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten