Britten de dikste

Met weinig trots bracht de Britse overheid zijn burgers deze week zelf dat slechte nieuws. Britten de dikste

In het uitgebreide gezondheidsrapport dat het ministerie van Gezondheid liet maken om te bepalen waaraan het budget het beste kan worden besteed, stond ook dat Britten het minste groenten en fruit eten. Zij krijgen bovendien het vaakst suikerziekte vanwege hun verkeerde eetpatronen.

Als klap op de vuurpijl blijkt ook dat Britten vaker dan andere Europeanen sterven door roken en drinken ze veel meer alcohol. Ook zijn er in Groot-Brittannië meer tienerzwangerschappen dan in de rest van West-Europa.

Uit het onderzoek kwam nóg iets opvallends naar voren: hoe noordelijker een Brit woont, hoe ongezonder hij leeft. Dat geldt zowel voor eten en drinken als voor roken.

De nieuwe conclusies komen bovenop het verontrustende onderzoek dat een groep van 250 artsen vorige week presenteerde. Zij geloven dat, als er nú geen goed overheidsbeleid wordt gemaakt, de meerderheid van de volwassenen in 2050 zal kampen met ernstig overgewicht. Daardoor zou de levensverwachting van de Britten voor het eerst in 200 jaar weer kunnen dalen.

De Britse minister voor Gezondheid Alan Johnson en zijn staatssecretarissen lanceerden verschillende plannen om obesitas aan te pakken. Zo willen zij dat er een alarmsysteem komt, waarbij de schoolarts ouders waarschuwt als hun kind te dik is.

De bewindslieden onderzoeken verder of vet eten wellicht zwaarder kan worden belast. Ook wordt gekeken naar mogelijkheden om mensen via de verzekering verplicht te laten bewegen. Dit zijn nog voornamelijk proefballonnetjes: de meeste beslissingen worden niet in Londen maar decentraal genomen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten