Biologische producten gezonder

Dieet Nieuws: De eerste resultaten van een groots opgezet EU-onderzoek onder Britse leiding laten zien dat biologische voeding duidelijke Biologische producten gezonderngezondheidsvoordelen oplevert.

Uit marktonderzoek van Biologica bleek al in 2004 dat ‘gezondheid’ voor consumenten het belangrijkste argument is om biologisch te eten. Biologica verwacht dat de nieuwe onderzoeksresultaten veel consumenten over de streep zullen trekken.

Professor Carlo Leifert, projectleider, meldde in de Engelse media dat biologische groente en fruit tot 40% meer anti-oxidanten bevatten, vergeleken met gangbare producten. Het gehalte aan anti-oxidanten en gezonde vetzuren in biologische melk blijkt tot 60% hoger te liggen.

De nieuwe resultaten betekenen een sterke bevestiging voor de uitgangspunten en de praktijk van de biologische landbouw, die streeft naar een systeem dat niet alleen voor mensen gezond is, maar ook voor de dieren, de gewassen en de bodem. De bevindingen zullen in het komend jaar wetenschappelijk gepubliceerd worden.

Projectleider Leifert gaf aan dat er veel variatie in de resultaten was. Deze variatie weerspiegeld wellicht de grote verschillen in uitkomsten van vroegere onderzoeken. Gezondheidseffecten van biologische producten waren daardoor nog moeilijk hard te maken. Begin 2007 publiceerde Biologica in samenwerking met de Task Force Biologische Landbouw de brochure ‘Wat we weten over Biologisch en Gezondheid’, gebaseerd op de meest actuele, ‘harde’ gegevens.

In augustus werd de bewijslast flink versterkt toen uit Zwitsers-Nederlands onderzoek bleek dat moeders die biologisch eten, moedermelk geven met een hoger gehalte gezonde vetzuren (CLA’s). Het Britse project bevestigt het positieve beeld. Het Quality Low Input Food onderzoeksproject, geleid door Newcastle University, kost 17 miljoen euro en wordt mede gefinancierd door de EU. Op verschillende locaties in Europa werden biologische en niet-biologische producten geteeld op aanliggende velden.

In Nederland zijn het Louis Bolk Instituut en Wageningen Universiteit bij het onderzoek betrokken.
Enkele resultaten van het Britse onderzoek:
• Biologische melk heeft 50 tot 80% meer anti-oxidanten;
• Biologische melk heeft een hoger gehalte aan vitamine E;
• Biologische kaas kan tot twee keer zoveel voedingswaarde hebben als reguliere varianten;
• Biologische tomaten, tarwe, aardappelen, kool en uien hebben 20 tot 40% meer anti-oxidanten;
• Biologische spinazie en kool bevatten meer mineralen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten