Biologisch niet veiliger of gezonder

Dieet Nieuws: Biologische voeding is niet per definitie gezonder of veiliger dan gangbare voeding. Ook is ‘biologisch’ niet milieuvriendelijker, als rekening gehouden wordt met Biologische voeding niet veiliger of gezonderde lagere opbrengst per hectare. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit Gent.

De onderzoekers vergeleken biologische met reguliere groenten op de onderdelen voedselgezondheid, voedselveiligheid, milieu en de perceptie van consumenten.

De resultaten zijn heel wisselend, stellen de onderzoekers. Zo bevatten biotomaten meer vitamine C, terwijl biowortelen en -aardappelen juist minder vitamine C bevatten dan hun gangbare tegenhangers. Ook als het gaat om schadelijke stoffen, komen de onderzoekers tot wisselende resultaten. ,,Deze resultaten lijken algemene claims als ‘biogroenten zijn gezonder’ of ‘biogroenten zijn veiliger’ uit te sluiten.” De onderzoekers stellen wel dat vervolgonderzoek nodig is om definitieve conclusies te trekken. Zij dringen onder meer aan op een onderzoek waarbij de gevolgen voor de gezondheid goed worden onderzocht onder gelijke omstandigheden.

Mensen die biologisch eten, eten vaak veel meer groente en fruit. Dat maakt conclusies over het verband tussen biologisch eten en gezondheid moeilijk.

Twee maanden geleden stelden onderzoekers van de Universiteit van Newcastle nog dat biologische voeding wel een hogere voedingswaarde heeft dan reguliere producten. Dit onderzoek legde vooral de nadruk op een hoger gehalte aan anti-oxidanten, die hart- en vaatziekten helpen voorkomen.

Milieu

De onderzoekers stellen verder vast dat biologische teelt niet beter scoort als het gaat om milieuvriendelijkheid. Biologische teelt scoort weliswaar beter per hectare, maar daar staat tegenover dat de opbrengsten per hectare lager zijn. Per kilo product is ‘biologisch’ niet vriendelijker dan regulier, stellen de onderzoekers. Onderzoekers van de universiteit in Wageningen kwamen vorige maand tot een vergelijkbare conclusie.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten