9 Gezondheidsclaims goedgekeurd

Het NDA-panel van EFSA heeft in de tweede badge generieke gezondheidsclaim slechts een negental claims goedgekeurd. Meer dan 300 aanvragen voor een 13.1-claim werden afgewezen.

Goedgekeurd werden gezondheidsclaims aangaande maaltijdvervangers voor weight control en behoud van het gewicht na gewichtsverlies. Ook het reducerende effect van guargom op de bloedcholesterolconcentratie werd goedgekeurd, evenal melatonine voor het verlichten van jetlag-klachten.

Bovendien werden claims over de relatie tussen kalium en een normale spier- en neurologische functie en behoud van een normale bloeddruk goedgekeurd.

Drie claims over vitamine D zijn volgens EFSA bewezen: de bijdrage van vitamine D aan een normale werking van het immuunsysteem en een gezonde respons op inflammatie; en behoud van een normale spierfunctie. De claim dat vitamine D bijdraagt aan een normale cardiovasculaire functie is echter niet bewezen.

Daarnaast werden zes claims onvoldoende bewezen geacht: twee claims over alfa cylcodextrine en reductie van de postprandiale glycemische respons, luteïne en behoud van het gezichtsvermogen en gedroogde pruimen en behoud van een goede darmfunctie.

Bron: Evmi.nl

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
9 Gezondheidsclaims goedgekeurd, 5.0 van de 5 gebaseerd op 1 stem

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten