Oklahoma gaat op dieet

De burgemeester van de Amerikaanse stad Oklahoma City zet zijn bevolking op dieet. In 2008 moeten stedelingen met overgewicht samen 500.000 kilo afvallen.Oklahome op dieet

Volgens de Republikein is zijn stad in crisis. Een op de drie inwoners is obees. In de ranglijst van America’s Fattest Cities in het tijdschrift Men’s Fitness stond Oklahoma City afgelopen jaar op de vijftiende plaats. In een artikel in Fortune werd de stad de fastfoodhoofdstad van Amerika genoemd.

Obesiteit heeft in Amerika epidemische proporties aangenomen. Oklahoma City wil de wegbereider zijn naar een gezondere natie. Ik nodig alle inwoners van Oklahoma City uit om zich aan te melden op deze website en een leven lang gezonder te worden, schrijft burgemeester Mick Cornett op de website www.thiscityisgoingonadiet.com.

Op de website kun je niet alleen je body mass index berekenen (gewicht gedeeld door de lengte in het kwadraat), er staan ook heel wat tips op. Zo staat erop waar je op moet letten met je voeding en hoe je een maaltijdplanning moet maken. Deelnemers vinden er een kalender met kookdemonstraties rond gezonde voeding en seminaries om weer in model te raken.

Ook staan er wandel-, loop- en fietsevenementen op. Om sportbeoefening aantrekkelijker te maken wil Cornett extra fiets- en voetpaden laten aanleggen, want de stedelingen zitten te veel met hun kont in de auto. De site moet nog uitgebreid worden met blog- en netwerkingsruimten zodat deelnemers met elkaar in contact kunnen komen.

Volgens voorzitter Marleen Van Meldert, voorzitter van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten is dat de juiste aanpak. In feite zeggen ze: ‘Pak je manier van koken aan en besteed aandacht aan bewegen.’ Dat is heel belangrijk. Maar je moet wel opletten dat je het correct toepast. Je moet niet snel gewicht verliezen en je er dan niks meer van aantrekken.

Gistermiddag hadden er zich al 8.321 deelnemers ingeschreven voor de uitdaging. Sinds 31 december hebben zij 4.501 pond verloren. Dat lijkt op het eerste gezicht veel, maar het is per persoon gemiddeld maar zo’n 250 gram.

Toch is dat niet slecht, volgens Van Meldert. In tijdschriften wordt meteen gesproken over kilo’s, wij diëtisten spreken over honderden grammen. Dus 250 gram lijkt weinig, maar op een goede week is dat prima. Als je obees bent en je verliest 10 procent van je gewicht, is dat al een pracht van een gezondheidswinst.

De 49-jarige en 1,78 meter lange Cornett doet zelf ook mee. Hij weegt nu nog zo’n 92 kilo. Dat was acht maanden geleden nog 109 kilo. Ik wil uitkomen op 87,5 kilo, dus mijn doelstelling is binnen acht weken vier kilo af te vallen.

Een van de mensen die Cornett wisten te overtuigen, is de 26-jarige Carrie Coppernoll. Sinds ik op de middelbare school zat, ben ik 20 kilo aangekomen, zegt ze aan De Morgen. Dat is niet moeilijk, want in de Verenigde Staten val je gemakkelijk in slechte eetgewoontes. Ik at vijf keer per week alle soorten fastfood, gaande van pizza’s tot hamburgers. Dat is nog weinig in vergelijking met anderen. Die eten tien of twintig keer per week fastfood. Toch betreurde ik het dat het met mij zo uit de hand was gelopen. Nu wil ik weer net zo slank worden als vroeger.

Volgens Van Meldert kan het helpen als je niet in je eentje hoeft af te vallen. Dat een hele stad eraan meedoet, maakt het speciaal. De een motiveert zo de ander. Er zal ook regelmatig iets over verschijnen in de media. Ook dat moedigt mensen aan.

De actiegroep People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) heeft een eenvoudige voedingstip voor de deelnemers: Go vegetarian. Volgens PETA lopen vegetariërs minder het risico overgewicht te kweken. PETA wil zelfs haar Lettuce Ladies, vrouwen enkel gekleed in bikini’s gemaakt van slablaadjes, naar Oklahoma City sturen. Zij zullen er een aantal vetarme vegetarische maaltijden serveren. (Thea Swierstra)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten