Dietisten raden raw food af

Dieet Nieuws Het Raw food dieet is momenteel een trend in Hollywood. Raw foodisten eten alleen voedsel dat niet wordt gekookt, gebakken of gebraden. Volgens hen Raw Food Dieetqgaan bij het koken van voedsel veel enzymen verloren die nodig zijn voor de vertering. Het Voedingscentrum geeft aan dat dit niet juist is, omdat ons lichaam voedsel met eigen enzymen kan verteren. Bovendien zorgt dit dieet voor tekorten. De maaltijden van raw foodisten bestaan voornamelijk uit rauwe groente, fruit, (gekiemde) zaden, noten en zeewier. Sommige voedingsmiddelen laten ze weg, waardoor er kans is op tekorten aan ijzer, vitaminen B2 en B12 en calcium.

Uit onderzoek bij gebruikers van Raw food blijkt dat het dieet kan leiden tot fors ondergewicht. Bij vrouwen werd de menstruele cyclus verstoord en werd meer tandverderf vastgesteld. Ook kan dit bij kinderen in de groei leiden tot groeiachterstanden.

Bewezen is dat je sommige soorten groenten zelfs beter niet rauw kunt eten. In groenten kunnen van nature stoffen voorkomen die giftig zijn. Snij- en sperziebonen moet je daarom gaar koken. Ook kan ons lichaam de voedingsstoffen uit sommige rauw groenten minder goed opnemen.

Dit dieet levert een ongebalanceerde voeding. Het Voedingscentrum raadt het daarom af. De volhardende raw foodisten kunnen tekorten aan vitaminen en mineralen aanvullen met een multivitamine supplement met 100% van de aanbevolen hoeveelheid.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten