Dieet vermindert ADHD klachten

ADHDMet aangepaste voeding kan adhd in veel gevallen worden verminderd. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door het Eindhovense Adhd Research Centrum. Eerdere onderzoeken van het centrum en ook internationale studies wezen al in deze richting.

Volgens Lidy Pelsser van het Research Centrum is het bewijs dit keer nog overtuigender geleverd, omdat voor het eerst een controlegroep is gebruikt van kinderen die geen behandeling kregen. Uit het nieuwste onderzoek blijkt een afname van de klachten bij 93 procent van de onderzochte kinderen met meer dan 50 procent. Bij driekwart was dit zelfs 75 procent. 
Van de deelnemende kinderen tussen de drie en acht jaar kreeg een deel enkele maanden een dieet. De andere groep hield het oude voedingspatroon. In beide groepen moesten ouders dagboeken bijhouden en vragenlijsten invullen. De kinderen uit de eerste groep werden na verloop van tijd aanzienlijk rustiger, terwijl die uit de tweede groep hetzelfde gedrag bleven vertonen.
 
 Bij het zogeheten ’eliminatiedieet’ worden bepaalde voedingsmiddelen van het menu gehaald. Dat is een kwestie van uitproberen: Het is niet zo dat één voedingsstof verantwoordelijk is voor het drukke gedrag van adhd-kinderen. „Het kan van alles zijn“, zegt Pelsser. „Je kunt het vergelijken met astma of eczeem, de een krijgt het van aardbeien, de ander van varkensvlees.“ Vaak blijkt het te gaan om een combinatie van vier tot zes stoffen.
 
 Pelsser: „In de jaren zeventig is veel gekeken naar kleurstoffen, maar daar kwam niets uit.“ Ook veronderstelde boosdoeners als chocola en suiker hebben veel minder effect op het gedrag van kinderen met adhd dan vaak wordt verondersteld.
 
 Het centrum gaat zich nu bezighouden met vervolgstudie naar de werking van voeding, met onder meer ook bloedonderzoek. Kinderen die geen baat hebben bij het dieet, zijn mogelijk te helpen met adhd-medicijnen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten