Dieet in de basisverzekering

Wie kans loopt op bijvoorbeeld ouderdomssuikerziekte moet een ‘lifestylepakket’ krijgen aangeboden. Een dieet of beweging moet dan worden vergoed via de Dieet in de Basis Verzekeringbasisverzekering voor de ziektekosten. Dat zei de voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg, Rien Meijerink, zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) zei eerder dat mensen met extreem overgewicht moeten gaan ‘bewegen op recept’. Deze preventieve maatregel wordt mogelijk opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering, zei hij in mei. Dat herhaalde hij in de vorige maand gepresenteerde Preventienota.

Die maatregel betaalt zich volgens Meijerink terug. Vorig jaar kwam de raad met een studie over de grenzen aan vergoedingen. Hierin werd geopperd de maximale kosten om een leven een jaar te verlengen te stellen op tachtigduizend euro. Een alcoholist die niet probeert te stoppen zou dan sneller zijn recht op een levertransplantatie verliezen.

De raad heeft het vervolg op deze studie afgerond, waarin vijf gevallen worden uitgewerkt. Na de kosten- en batenanalyse zijn nu de begrippen rechtvaardigheid en solidariteit bij de beschouwing betrokken. De nadruk ligt op preventie. Door een tijdig onderzoekvia het basispakket te vergoeden, zouden bijvoorbeeld hersenbloedingen kunnen worden voorkomen. De kosten van de zorg gaan hierdoor omlaag, verwacht Meijerink.

Een mogelijkheid zou zijn medische kosten niet te vergoeden als iemand eerder heeft geweigerd preventieve actie te ondernemen. ‘Dat is een lastige ethische kwestie’, zei Meijerink. Veel patiënten verkeren volgens hem in onzekerheid doordat ze niet weten of ze wel verzekerd zijn voor bepaalde kosten. Verzekeraars gaan volgens Meijerink verschillend om met gelijke gevallen.

Volgens de voorgestelde methodiek moet elke nieuwe medische behandeling opnieuw worden beoordeeld volgens de ‘tweefasen-methode’. Naast de kosten en baten gelden dan ook solidariteit en rechtvaardigheid als criterium. Van belang bij medische beslissingen is dat voldoende gezondheidswinst kan worden geboekt, aldus Meijerink. Als voorbeeld gaf hij een zeldzame ziekte, waaraan veertig mensen lijden. Van hen kunnen er 25 genezen, maar dat kost per patiënt wel een paar ton per jaar. Bij voldoende gezondheidswinst vereist het principe van solidariteit dan behandeling, zei Meijerink

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten