Brugklassers hebben overgewicht

Dieet Nieuws: 21 Procent van de Utrechtse brugklassers heeft overgewicht. Voor de derdeklassers is dit 11 procent. Deze cijfers komen Brugklassers hebben overgewichtuit de Jeugdmonitor Utrecht, een onderzoek onder ruim 2000 scholieren.

Op de vier Utrechtse scholen die een gezond kantinebeleid nastreven, moeten werkgroepen een eigen actieplan maken.

Landelijk onderzoek, in opdracht van De Inspectie voor de Gezondheidszorg, laat zien dat het aantal kinderen in Nederland met overgewicht vorig jaar met 6 procent groeide.

Uit ditzelfde landelijke onderzoek kwam dat bijna 90 procent van de scholen een kantine en/of frisdrankautomaat hebben en 77 procent een snoepautomaat. Bovendien bevindt driekwart van de scholen zich op minder dan één kilometer van een supermarkt, snackbar of tankstation.

De verleiding is dus overal. Scholen hebben de keuze uit legio lesmethodes over voeding, beweging en het maken van gezonde keuzes. Er zijn kooklespakketten en kinderen op 660 Nederlandse scholen kunnen dit jaar smaaklessen krijgen: les over smaak, gezonde voeding en kwaliteit. Vorig jaar kregen 360 scholen een waterkoeler met beeldscherm om leerlingen meer water te laten drinken.

Veel initiatieven richten zich op meer bewegen. Zo trok Ali B in december met de Dubbel30 Energytour en een lespakket langs VMBO-scholen en kunnen scholen het sportief tegen elkaar opnemen in sportprogramma Mission Olympic. Dat wordt georganiseerd door NOC*NSF en Coca-Cola.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten