Belgie Ziekenfonds betaalt je dieet terug

Vanaf 1 mei betalen in Belgie de Onafhankelijke Ziekenfondsen de kosten van een behandeling tegen obesitas terug, ook bij mensen met matig overgewicht. De terugbetaling is er voor iedereen die een Body Mass Index hoger dan 25 heeft. Al bij kleiner overgewicht ingrijpen betekent minder zware Ziekenfonds betaalt dieetbehandelingskosten en op termijn minder risico op diabetes of hart- en vaatziekten. Deze terugbetaling kadert in het obesitasplatform, het nieuwste product in hun aanvullende verzekering. Via een vragenlijst kunnen de leden, zowel kinderen als volwassenen, hun risico op overgewicht of obesitas nagaan en indien nodig kunnen ze kiezen voor een individuele behandeling bij een dietist of een multidisciplinaire behandeling in een gespecialiseerd centrum. Hiervoor zijn verschillende financiele vergoedingen voorzien.

In Belgie kampen zowat 44% van de volwassenen en 11% van de kinderen kampen met overgewicht en 13% van de volwassenen is zwaarlijvig. Het zorgverbruik van die personen ligt 27% hoger dan dat van personen met een normaal gewicht.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen bieden met hun obesitasplatform verschillende geintegreerde oplossingen op maat:

1. Zelf-identificatie (al dan niet risicopersoon): Aan de hand van een vragenlijst (voor volwassenen) en een test (voor kinderen) kan elk lid zijn risico op overgewicht of obesitas nagaan of zichzelf identificeren als te zwaar of obees. Bovendien kan elke persoon zelf zijn Body Mass Index (BMI) berekenen. Indien dit hoger is dan 25 (percentiel 85 voor kinderen), kan de persoon kiezen uit twee verschillende behandelingen, namelijk een multidisciplinaire of een individuele behandeling:

2. Multidisciplinaire behandeling in een centrum:
Deze versie is aangewezen voor mensen met matige tot ernstige obesitas en voorziet een zorgtraject in een referentiecentrum dat gespecialiseerd is in de multidisciplinaire behandeling van obesitas (begeleiding door artsen, dietisten, psychologen, kinesitherapeuten, …). In deze aanpak onderscheiden we een bilanfase, een behandelingsfase en een stabilisatiefase (verscheidene terugbetalingen en premies). De huisarts wordt bij deze behandeling betrokken. De lijst met de geconventioneerde centra zal beschikbaar zijn op www.mloz.be.

3. Individuele behandeling:
Deze behandeling is gebaseerd op individuele preventie en begeleiding door een dietist (terugbetaling en aanmoedigingspremie). Aangewezen bij mensen met overgewicht.

Vergoedingen toegekend door de Onafhankelijke Ziekenfondsen
– multidisciplinaire aanpak:
* een forfaitaire vergoeding van 50 euro na de 3 evaluatiebilans
* een interventie van 175 euro na de behandeling op voorwaarde dat de behandeling afgerond wordt binnen de 12 maanden na het opstellen van de evaluatiebilans
* 45 euro voor de opvolging van een geslaagde behandeling
* Een cadeaucheque van 40 euro indien de patient gedurende 1 jaar zijn nieuwe BMI kan behouden
* 100 euro na het eerste jaar van een behandeling met geneesmiddelen

– individuele aanpak:
* 15 euro voor de consultatie bij een dietist
* Cadeaucheque van 25 euro indien de patient het verminderde BMI gedurende een jaar weet te behouden

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten