Illegale afslankpillen in de ban

Er moeten verregaande beperkinge komen op de verkrijgbaarheid van illegale afslankmiddelen.

Dat zegt de Nederlandse Obesitas Vereniging in een reactie op de waarschuwing van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat illegale afslankmiddelen die in Nederland opduiken steeds gevaarlijker worden.

De Obesitasvereniging, de Nederlandse Hartstichting en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) zijn blij met de aandacht die het RIVM aan de gevaren van illegale afslankmiddelen geeft. “Mensen die willen afvallen, hebben vaak een heel lang traject achter de rug waarbij het gebruik van afslankpillen heel veel voorkomt. Terwijl die middelen hartstikke gevaarlijk kunnen zijn”, zegt Mieke van Spanje, vice-voorzitter van de Nederlandse Obesitas Vereniging.

Uit het onderzoek dat het RIVM in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) uitvoerde, blijkt dat illegale afslankmiddelen steeds vaker vervalsingen van echte medicijnen zijn. Ook worden de middelen vaak verkocht als natuurlijke voedingssupplementen, terwijl ze in werkelijkheid ‘vervuild’ zijn doordat ze werkzame stoffen uit geneesmiddelen bevatten. Het RIVM waarschuwt dat het gebruik van deze middelen – die veelal via internet te bestellen zijn – kan leiden tot grote gezondheidsrisico’s als psychoses, hart- en vaatproblemen en de dood.

De Nederlandse Hartstichting raadt mensen die willen afvallen aan ook voor het gebruik van de middelen altijd met de huisarts te overleggen. “Of begin er helemaal niet aan. Volgens mij zijn er namelijk helemaal geen afslankmiddelen die goed werken”, zegt Ank van Drenth, arts bij de Hartstichting. “Als je wilt afvallen, zijn daar betere manieren voor.”

Ook het NHG zegt dat er eigenlijk maar twee ongevaarlijke middelen zijn – Olistat en Sibutramine – maar ook daarvan wordt het gebruik afgeraden omdat ze onvoldoende resultaat laten zien. “De artsen wordt dan ook aanbevolen terughoudend te zijn met het voorschrijven van deze middelen. Er zijn andere zaken die effectiever tegen overgewicht zijn”, aldus een woordvoerder. De obesitasvereniging is het hier niet mee eens. “Er zijn middelen die mensen helpen afvallen. Je moet wel zorgen dat je goede begeleiding van een huisarts of een psycholoog krijgt.”

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.0/5 (1 vote cast)
Illegale afslankpillen in de ban, 2.0 van de 5 gebaseerd op 1 stem

Andere bezoekers zochten op:

  • illegale afslankpillen
  • illegale afslankpillen belgie
  • afslankpillen illegaal
  • illegaal afvallen
  • illegale afvalpillen

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten