Een derde van de tieners is op dieet

Uit een consumptieonderzoek onder jongeren van Friesche Vlag Breaker blijkt veel jongeren geen idee hebben hoeveel te per dag eten. Ruim 55% van de Tieners op dieetjongeren in Nederland kan hier geen goede inschatting van maken. Het blijkt dat ruim 20% van de ondervraagden het aantal eetmomenten onderschat en 35% dat aantal momenten overschat

In het onderzoek werden er ook vragen gesteld over dieeten en lijnen. Zo blijkt bijna 1 op de tien meisjes tussen de 13 en 21 jaar op dit moment een dieet te volgen. In totaal heeft 36% van vrouwen in deze leeftijdscategorie 1 keer of vaker gelijnd. Van de vrouwen tussen de 22 en 30 jaar heeft ruim de helft wel eens een dieet gevolgd. In deze leeftijdsgroep lijnde 29% zelfs meer dan 1 keer. Van alle ondervraagde mannen tussen de 13 en 30 had maar zo’n 10% wel eens gelijnd. Opvallend is dat mannen beduidend minder tussendoortjes eten als ze ouder worden. Van de groep mannen van 13 tot 21 jaar eet bijna 80% dagelijks een tussendoortje en bij mannen tussen de 21 en 30 jaar is dit maar 47%. Bij vrouwen in deze leeftijdsgroepen is dit respectievelijk 74 en 65%.

Vier type eters
Er konden vier type eters worden onderscheiden: Snoepers, Snelle Eters, Strebers en Sociale Eters. Ieder eettype eet om geheel eigen reden tussendoortjes. De Streber eet vooral energierijke, gezonde tussendoortjes als appels of bananen, terwijl de Sociale Eter zichzelf vooral verwent met een koekje of een chocoladereep. De Snoeper eet tussendoortjes als aanvulling tot de volgende maaltijd en kiest dan voor een patatje of chips. De Snelle Eter kiest vooral gemakkelijke snacks als kleine snoepjes of iets uit een automaat.

Het doel van het onderzoek was inzicht te krijgen in het eetgedrag van Nederlandse jongeren tussen de 13 en 30 jaar. Voor het onderzoek werden 779 personen gevraagd exact bij te houden wat ze 24 uur lang aten. Het onderzoek is uitgevoerd gedurende 3 weken.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten